Σχολές του 4ου Πεδίου που απαιτούν γνώσεις φυσικής, χημείας ή βιολογίας.

Άρθρο του Στράτου Στρατηγάκη.

Τι γίνεται όταν ένας υποψήφιος του 4ου Πεδίου πετύχει σε ένα Τμήμα στο οποίο η φοίτηση προϋποθέτει καλή γνώση της Βιολογίας και της Χημείας; Θα μου πείτε ότι δεν θα έπρεπε ένας υποψήφιος να εισαχθεί σε ένα τέτοιο Τμήμα, διότι δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τις σπουδές στο Τμήμα, αφού δεν θα έχει το γνωστικό υπόβαθρο για να το κάνει. Δίκιο έχετε αλλά υπάρχει πληθώρα Τμημάτων που η φοίτηση σ’ αυτά προϋποθέτει γνώσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας και εντάσσονται και στο 4ο Πεδίο. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε 22 Τμήματα που οι σπουδές σ’ αυτά περιλαμβάνουν από λίγα έως πολλά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας· είτε και των τριών μαθημάτων είτε μόνο του ενός ή των δύο.

Πώς θα σπουδάσει σε ένα Τμήμα Περιβάλλοντος ένας υποψήφιος από το 4ο Πεδίο; Δεν γνωρίζει Χημεία, ούτε Βιολογία, ενώ το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων είναι σχεδιασμένο για φοιτητές που έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων Χημείας και Βιολογίας. Πώς θα σπουδάσει Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης ένας υποψήφιος του 4ου Πεδίου, όταν οι σπουδές Μηχανικού αποτελούν εφαρμογή της Φυσικής στην πράξη; Απλά δεν γίνεται.

Τι θα κάνει ένας φοιτητής που θα βρεθεί μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση; Ή θα προσπαθήσει, με φροντιστήρια, να αποκτήσει τις γνώσεις που του λείπουν, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, ή θα εγκαταλείψει τις σπουδές νιώθοντας ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα φορτωθεί μία ήττα, που θα επηρεάσει τη ζωή του.

Τι πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος προκειμένου να μη βρεθεί σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση; Πρέπει να μελετήσει τον Οδηγό Σπουδών κάθε Τμήματος που σκέφτεται να δηλώσει στο Μηχανογραφικό τους, για να δει αν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπουδές σ’ αυτό το Τμήμα, πριν να είναι αργά. Και, φυσικά, να μην ακούει τους διάφορους που παρουσιάζουν τέτοιες επιλογές ως έξυπνες επιλογές. Πρόκειται για επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι (και αρκετοί μεγαλύτεροι) δεν έχουν καταλάβει πόσο καθοριστικός παράγοντας επιλογής σπουδών είναι η μελέτη του Οδηγού Σπουδών του κάθε Τμήματος.

Στον πίνακα βλέπουμε 22 Τμήματα που πιθανόν να έχει πρόβλημα παρακολούθησης ένας υποψήφιος από το 4ο Πεδίο. Εξετάστε αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών πριν τις δηλώσετε στο Μηχανογραφικό σας.

Skip to content