5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Άρθρο της Κλειώς Τζανταρμά.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν την πρώτη μεγάλη εξέταση που δίνουμε στην ζωή μας. Σίγουρα, αυτό ακούγεται ως κάτι πολύ αγχωτικό.
Στο άρθρο αυτό θα σου παραθέσω 5 συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες για το ταξίδι σου στις πανελλήνιες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1η: ΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΣΗ
Σταμάτα να υπολογίζεις πόσο θα γράψεις. Και κάπου εδώ, ξεκινάει η μαντική και η καταστροφολογία:
«Αν έγραφα τόσο;», «Αν δεν το ήξερα;», «Αν μου ερχόταν εκείνη τη στιγμή;» «Αν δεν μου ερχόταν εκείνη τη στιγμή;» Οι σκέψεις αυτές, μόνο πανικό μπορούν να μας προκαλέσουν, άσε που χάνεις και πολύτιμο χρόνο εάν κάθεσαι να υπολογίσεις τα μόρια που υποτίθεται θα βγάλεις. Διώξε την εικασία της αποτυχίας. Πίστεψε σε εσένα και στις δυνατότητες σου. Μπες στην δράση. Άδραξε την ευκαιρία και όρμα δυναμικά στα θέματα! Οι πανελλήνιες είναι σίγουρα μια εμπειρία, που θα θυμάσαι για πάντα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2η: ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΣΜΟ
Ο σύμμαχος που έχεις στην πορεία αυτή είναι ο εαυτός σου. Φρόντισε τον. Κράτα τον δυνατό. Βάλε στην άκρη τους τοξικούς ανθρώπους που βλέπουν παντού καταστροφές και φαντάσματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3η: ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ
Ξέρω ότι περνάς ήδη αρκετούς μήνες δύσκολα και βρίσκεσαι συνεχώς υπό πίεση. 7 ώρες στο σχολείο, 4 ώρες στο φροντιστήριο, αμέτρητες ώρες διάβασμα στο σπίτι και μετά από όλα αυτά, νιώθεις ότι δεν φτάνουν και δεν έχεις κάνεις αρκετά. Αν αυτό δεν είναι πιεστικό, τότε τι είναι; Πρέπει όμως αυτό κάπως να κατευναστεί. Βρες κάποιον άνθρωπο στο κοντινό σου περιβάλλον όπως τους γονείς σου ή κάποιον καθηγητή σου και μίλησέ του, ανάλυσε τις σκέψεις σου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 4η: ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ
Είναι Πέμπτη βράδυ και την Κυριακή γράφεις διαγώνισμα. Μιλάς στο Instagram με τον συμμαθητή σου, τον Γιαννάκη, και σου λέει: «Πω βρε φίλε, έχω τεντώσει. Σήμερα έχω διαβάσει 13 ώρες για αυτό το διαγώνισμα.» Επιτόπου εσύ έχεις ασπρίσει, έχεις κοκκινίσει και στάζει ο κρύος ιδρώτας, επειδή σκέφτεσαι ότι εσύ έχεις διαβάσει μόνο 6 ώρες. Και ξαφνικά νιώθεις λίγος, νιώθεις ότι ο Γιαννάκης θα γράψει καλύτερα από σένα. Μήπως όμως ο Γιαννάκης τις 10 ώρες προσπαθούσε να καλύψει κενά που εσύ δεν έχεις;
Μήπως 2 ώρες κοιτούσε το ταβάνι και σκεφτόταν ότι θέλει βάψιμο και 3 ώρες μιλούσε με την Μαρία που χώρισε με τον Γιώργο…; Η μόνη σύγκριση που θα θέτεις, θα είναι αυτή με τον ίδιο σου τον εαυτό.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 5η: ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΟΥΒΑΛΑ
Οι πανελλήνιες είναι ένας μαραθώνιος δρόμος. Εκτός λοιπόν από τον ψυχικό μας κόσμο, θα πρέπει να φροντίσουμε και το σώμα μας. Δεν είναι πολλά αυτά που χρειάζονται.
Καλή, σωστή διατροφή, ξεκινώντας την μέρα σου με ένα ισορροπημένο, δυναμωτικό πρωινό. Να καταναλώνεις μικρά, υγιεινά σνακς ενδιάμεσα στα σημαντικά γεύματα και να πίνεις αρκετό νερό, καθώς επηρεάζει λειτουργίες του εγκεφάλου μας, όπως η προσοχή, η εγρήγορση και η μνήμη. Πιες καφέ, αλλά όχι 3 την ημέρα, και όχι το βράδυ γιατί θα προκαλέσεις εκνευρισμό και αϋπνία, λόγω της καφεΐνης. Τέλος, εξασφάλισε 7-8 γεμάτες ώρες ποιοτικού ύπνου για να ξεκουραστείς πνευματικά και σωματικά και για να μπορέσεις να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση. Ο καλός ύπνος άλλωστε, έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι βοηθάει και ισχυροποιεί την ενσωμάτωση των γνώσεων στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά! Καλή δύναμη, και καλά αποτελέσματα!

Skip to content